Hoe bak je een brood?

Jacques Bloch

In de periode dat het idee ontstond voor m'n eerste kinderboekje, begon ik ook met het bakken van mijn eigen brood. Via een klant waar ik destijds werkte, kwam ik in aanraking met een receptenboek van Stefan Elias. In dit boek selecteert Stefan de beste recepten van de bekende Gentse Patissier Jacques Bloch. In zeer duidelijke woorden en met prachtige illustraties legt hij uit hoe je zelf brood (en heel veel ander lekkers) kan bakken. 


Stefan Elias - Jacques Bloch - Gent - Recepten
ISBN: 9789081794305

Sindsdien bak ik een à twee keer per maand mijn eigen heerlijke brood. En in dit blogbericht zal ik jou vertellen hoe jij dat ook kunt doen. Smakelijk! :-)

Niet moeilijk

Zelf je brood bakken is helemaal niet moeilijk en het heeft vele voordelen. Het is goedkoper, meestal veel lekkerder en je hebt volledige controle over wat er in je brood gaat, maar ook wat er niet in je brood gaat (zoals meelverbeteraars). 

Wat heb je nodig? 

  • Een (digitale) weegschaal die per gram kan meten.
  • Minstens 3 cakeblikken (afhankelijk van je oven).
  • Een aantal grote kommen.
  • Een keukenrobot die kan kneden (niet noodzakelijk, maar wel erg handig).

Ingrediënten voor 1 brood

  • 300 gram tarwebloem
  • 300 gram tarwemeel
  • 300 ml (lauwwarm) water
  • 6 gram gedroogde gist
  • 11 gram zout
  • 50 gram roomboter

Het proces voor het bakken van 1 brood (1 bakblik)

  1. Doe 11 gram zout in een (grote) kom.
  2. Voeg daar 300 gram bloem en 300 gram volkorenmeel bij.
  3. Leg de 50 gram roomboter er boven op.
  4. En strooi als laatste de 6 gram gedroogde gist erover heen.
    Het is belangrijk dat je de gist als laatste toevoegd, zodat deze niet in direct contact staat met het zout. Dit zou namelijk de werking van je gist (negatief) beïnvloeden.
  5. Voeg nu ongeveer 2/3 van het (lauwwarme) water erbij en begin te kneden (ongeveer 10 min), of laat de keukenrobot dit doen. Voeg beetje bij beetje de rest van het water erbij tot je een mooi stevig deeg hebt dat niet meer aan je handen vastplakt.

    Blijft het deeg toch nog aan je handen plakken, voeg dan een klein beetje bloem toe aan je meel en kneed nog even door. Blijft je meel niet goed aan elkaar zitten dan voeg je nog een klein beetje water toe.


    Blogbericht - op weg met Terry - brooddeeg - zelf brood bakken
  6. Het deeg moet nu rusten. Leg het in een kom of in een cakeblik en doe er plastic folie over. 
    Afhankelijk van hoeveel cakeblikken er in je oven passen en hoeveel broden je wil bakken, kun je dit proces nog een aantal keren herhalen. In mijn geval passen er drie blikken in m'n oven.
    Blogbericht - op weg met Terry - het rijzen van het brood - zelf brood bakken
  7. Laat het deeg 30 minuten rijzen. Haal het dan uit de kom en kneed het deeg nog 1 minuut goed door. Vet nu je cakeblikken in met roomboter en leg het deeg er terug in. Laat je deeg nu nog 60 minuten rijzen met de plasticfolie er terug op.
  8. Het brood mag nu de oven in. Hierbij is het heel belangrijk dat je je eigen oven kent. Gemiddeld genomen bak je het brood in een voorverwarmde over klaar in 45 min op 200 graden Celsius. 
    Tip! Door op de onderkant van het brood te tikken kun je testen of het brood klaar is of niet. Wanneer het hol klinkt is het goed.

Het resultaat

Brood in broodmand met linnen doeken - Op weg met Terry

Gesneden brood in broodmand met linnen doeken

Zelf brood bakken - drie broden in broodmand met linnen doeken


Heb je nog vragen over hoe je zelf je brood kan bakken? Stel ze gerust, ik help je graag.

Wil je mij helpen? Neem dan eens een kijkje op m'n website! :-)




Reacties

Populaire posts van deze blog

Nieuwsbrief april 2017 - Kinderboekenserie Op Weg.